Platser

08 Dec 2007

Malmö

Det är något särskilt med att gå in i stadsbiblioteket i Malmö. Jag fascineras den rymd som fångas av glaskuben. Sedan att Malmö stadsbibliotek är ett av de mest välsorterade bibliotek jag har besökt, gör inte saken sämre.

Stockholm

De platser i Stockholm som jag tycker är mest speciella är bland annat Gunnar Asplunds pärla: statsbiblioteket. Som ung bibliofil är det något speciellt att gå in i kungliga biblioteket i humlegården. Huvudbyggnaden är nästan som ett böckernas tempel.

Om du nyss tagit tåget från åkersberga till Stockholm Östra, tar du ofta rulltrappan ner och passerar hallen med ett intryck av det samtida (d.v.s. smutsiga automatiska dörrar, rulltrappor, det moderna apoteket). Om du på väg hem upptäcker att du nyss missat tåget och går upp trappan till caféet, tar dig en öl och tittar ner i hallen. Du betraktar samma hall ur andra ögon, jag skulle vilja säga från en annan tid.

Något liknande upplever jag då jag på vägen till åkersberga ska ta bussen från Danderyd. Upp genom tunnelbanan, genom gångar, upp till en asfalts och betongplats. Jag har många gånger fascinerats av hur kiosken, vid busshållplatsen, känns som en personlig oas insprängd i betongverkligheten.